inbyggnadsgrill

Inred ditt utomhuskök med en inbyggnadsgrill

Vi hjälper dig hitta en inbyggnadsgrill som passar dina behov. Många är överens om att laga mat utomhus ger en speciell känsla som är svår att beskriva. Man är mer delaktig i alla förberedelser och det lockar familj och vänner mer att umgås än en middag inomhus.

Några troliga anledningar till att det har ökat med matlagning utomhus är olika tv-program där en känd profil ägnar sig åt matlagning utomhus och antingen alla eller delar av råvarorna kommer från gården. Många upplever en känsla som gör att de får större lust till att investera mer tid och energi i matlagningen. Det är något speciellt med att vara ute i naturen samtidigt som man tillagar maten.

Att arrangera olika typer av grillparty är väldigt populärt under vår och sommar i Sverige. De senaste åren har intresset av att tillaga mat utomhus blivit allt mer intressant och idag är det större än att bara grilla korv eller en köttbit. Nu pratas det mer om att ha ett utekök, där man kan förbereda hela eller större delen av måltiden utomhus. 

Utekök kan byggas upp på olika sätt, med antingen färdiga modeller eller att man själv bygger upp från grunden och bygger in olika sektioner. De som vill utvidga sin grillning satsar ofta på inbyggnadsgrill utekök eller på något vis inkludera grillen i utomhusköket. Inbyggnadsgrill är vanligt i USA och har ganska nyligen kommit ut på den svenska marknaden.

Fördelar med att använda sig av utekök

När man tittar på funktionerna på inbyggnadsgrill kan det skilja något från när man har funderat på en fristående gasolgrill, eftersom man kanske lägger till andra sektioner i sitt utekök. Är man främst intresserad av grillsektionen, så finns det modeller med så många funktioner att det kompletterar uteköket.

Några anledningar till att välja inbyggnadsgrill istället för fristående:

billig inbyggnadsgrill
bra inbyggnadsgrill

Grill med funktionen av en varmluftsugn

Med en del modeller finns även en funktion som liknar en varmluftsugn, då värmen cirkuleras runt inne i grillen med hjälp av ett fläktsystem. Man väljer själv när och hur länge man önskar använda sig av denna funktion. När värmen får cirkulera runt inne i en inbyggnadsgrill ger det flera positiva effekter:

Att tänka på inför köp av inbyggnadsgrill

gasolgrill inbyggnad
gasolgrill inbyggnad

Olika modeller av inbyggnadsgrillar

Det kommer allt fler modeller av inbyggnadsgrillar på den svenska marknaden. De finns i olika storlekar och priser, vilka ofta skiljer i vilka funktioner man önskar till sin grill. Några exempel på olika funktioner du kan få på din grill:

inbyggd grill

Tillbehör för både underhåll och matlagning

Några tips för att variera matlagningen på grillen:

Detta är bra att ha för underhåll och rengöring:

inbyggnadsgrillar

Frågor och svar om inbyggnadsgrill

Om du söker på nätet efter inbyggnadsgrill gasol eller inbyggnadsgrill utekök, så får du upp olika alternativ på butiker och sajter som jämför priser och butiker. Du kommer snabbt se att det finns fler alternativ att välja mellan.

Ja, det finns modeller som har denna funktion inbyggd, men du bestämmer själv när du vill använda dig av den. När varmluften aktiveras så kommer varmluften cirkulera runt inne i grillen, vilket ger en jämnare värme i grillen. Det blir mindre risk för att köttet bränns vid och du behöver inte vakta köttet, som man vanligen behöver vid grillning.

Det beror på hur stort intresse du har av matlagning och hur många olika sorters mat du vill grilla. De inbyggnadsgrillar som har ett roterande grillspett och varmluftsfunktion ger dig många fler möjligheter till att variera din grillning. Sen finns det redskap att köpa, exempelvis grillhalster som är bra för bland annat fisk.

Se till att grillens lock är öppet när du öppnar ventilen till gasolen. Vrid till högsta läget och vänta några enstaka sekunder innan du trycker på tändknappen. När brännaren är aktiverad kan du stänga locket och när önskad temperatur är uppnådd är grillen färdig för användning.

När du är klar med din grillning kan du hetta upp den 15-20 minuter, för att bli av med bakterier. Ta bort matrester med en fuktad svamp och eventuellt även med en skrapa. För rengöring av lockets insida finns fettlösande medel och för utsidan finns rengöringsmedel för rostfritt stål. För lättare rengöring använd en trasa som fuktats med ljummet vatten och lite grön såpa. När grillen har svalnat, så täck den gärna med ett regnskydd.

Den ska alltid stå upprätt och stabilt, och ta för vana att regelbundet kontrollera att slangen är hel och tät. Se till att du får särskilda råd för underhåll av din leverantör samt kontaktuppgifter om du skulle behöva lämna in behållaren eller delar till den för underhåll av en specialist.

Ju fler brännare grillen har, desto fler olika sorters grillning kan du utföra samtidigt. Till exempel kött på en del och grönsaker på en annan del, med olika temperaturer. Du behöver alltså inte vänta med att grilla grönsaker eller annat som kräver annan temperatur, om du har 4-6 brännare. Med fler brännare kan du få all grillmat klar vid samma tidpunkt.

Med en sidobrännare kan du till exempel koka potatis, grönsaker eller såser som du vill komplettera grillmaten med. Med denna extra funktion blir ditt utekök mer komplett, då du slipper sköta sådant på din spis inne i hemmet.

Ja, beroende på vad som önskas som dessert och vilka tillbehör man har. Med en sidobrännare kan man exempelvis hetta upp söta såser, som man bland annat kan servera till munkar. Vill du själv tillaga munkar, så finns munkpannor att användas till grillen.

Oftast får man köpa gasolen vid sidan av inköpet av grillen. Om du är osäker på var du ska få tag i rätt typ för dig, så be försäljaren av grillen om råd. Merparten har bra tips på leverantör av gasol i din närhet.