utekök

Tjusningen med att ha ett utekök

Allt fler lockas av att bygga ett utekök, då det ger fler möjligheter till grillningen och andra måltider som man gärna njuter av utomhus. Många upplever en förhöjd känsla av matlagning utomhus och det är möjligt att använda sig av sitt utekök året runt. 

Det är nyttigt för både kropp och själ att vistas mer utomhus och kan man dessutom förena detta med matlagning, så kan det ge både dubbel glädje och nytta. De som har utekök säger även att det blir mysigare att inkludera hela familjen i förberedelser och tillagning när man är utomhus. Man har större plats och många barn blir mer nyfikna på att vara delaktiga i hela förloppet.

Många har lockats allt mer när det under sommaren visas olika typer av underhållning på tv som inkluderar matlagning utomhus. Vilket kan vara en välkänd profil som står ute på torpet och kockar. Denne plockar många råvaror från egen trädgård och tillagar sedan all mat utomhus. Det har skapat en känsla som gör matlagningen lite roligare och en del har även fått upp minnen från utlandsresan.

Utbudet av olika typer av utekök fortsätter att öka, i takt med populariteten från konsumenterna. Några valmöjligheter som finns är olika material, storlekar och tillval av extra delar som exempelvis att inkludera en bardisk. Man kan även välja mellan att själv skapa sitt eget utomhuskök från grunden eller att köpa färdiga modeller, som både kan användas ensamma eller i kombination med andra alternativ.

Fördelar med att använda sig av utekök

bra utekök

Köpa utekök? Tänk på detta först

Olika typer av utomhuskök

Om du inte redan är säker på om du vill bygga upp ditt utomhuskök från grunden eller satsa på ett färdigt utekök, så börja med att titta på de alternativ som finns för de färdiga alternativen. Det är vanligt att man hör att man vill ha en mer personlig touch. Däremot kan man skapa detta genom att kombinera mindre modeller av färdiga lösningar med egna delar, till exempel genom att bygga in i sin egen design.

Om du vill tillaga fullständiga middagar utomhus, så kommer du behöva tillgång till elanslutning i ditt utomhuskök, vilket sällan är en komplicerad del. Vill du bygga vidare med ett utekök med grill, så du får fler möjligheter gällande tillagningsmetoder. Om du vill inkludera grillen, så har du nära till allt. Dock är det viktigt att du tänker på säkerheterna när du väljer plats för grillen.

Är det relevant för dig att flytta in allt under vintern, så titta på flyttbara kök. Fördelen är att du inte behöver tänka på extra skydd under vintermånaderna. Med fasta lösningar behöver du inte tänka på plats för förvaring och det är större chans att du använder det fler gånger. Med rätt skydd och placering är det möjligt att använda sig av utomhuskök året runt. Dessa gränser bestämmer du själv.

En stor fördel med att rama in köket är att det kan ge bättre skydd för kökets alla delar. Dessutom förhöjs känslan av ett kök och det är lättare att skapa en organiserad miljö. I synnerhet om man även önskar inkludera förvaring.

utomhusök
köpa färdigt utekök

Skapa en mysig stämning med ditt utekök

När det gäller tillbehör, så kan man både diskutera olika delar för köket eller speciella redskap eller annat som underlättar tillagningen. Ju mer man har tillgång till på samma plats, desto större samhörighet skapas det mellan de som ska vara med på middagen. Det blir mer som en fest under tiden man tillagar maten och förbereder för att äta.

De som vill bjuda hem familj och vänner för att tillsammans förbereda och avnjuta maten, planerar ofta större varianter. Till exempel när det gäller val av grill eller att även skapa ett utekök med bardisk. Då kan man även ha lätt tillgång till drycker utomhus och skapar en ännu större helhet, nästan som vissa restauranger man kan se på utlandsresan. 

Skapa en mysig tillvaro för alla genom att den plats där man ska sitta för att äta inte placeras för långt ifrån utomhusköket. Då är det större chans att alla umgås. Kocken hamnar inte för långt ifrån sällskapet och det kan skapa mer intresse för att hjälpas åt, om det finns önskemål för det. Det skapas ofta lite mer feststämning när man hjälps åt, då alla kan umgås under tiden som maten och dukningen förbereds.

Om du ofta använder dig av olika örtkryddor, så kan det vara en god idé att inkludera hyllor eller annat för att förvara dessa. Att ha örtkryddorna så nära skapar även en mysigare inredning. Kombinera gärna med olika typer av belysning, som kan vara både för att underlätta matlagningen när dagsljuset börjar avta men även för att skapa myskänsla.

Mer om planering av ditt utomhuskök

Det är viktigt att du hanterar och förvarar gasolbehållaren på ett korrekt sätt, för att undvika otrevliga olyckor.

Några myter om tillagning på grill att diskutera

Frågor och svar om utekök

Detta är en individuell fråga, då det främst handlar om hur stor plats och ekonomiska resurser man har till övers samt hur stort intresse det finns för matlagning utomhus. Arbetsytan bör vara den främsta att tänka på. Sen kan man gå vidare till om man vill ha elanslutning, rinnande vatten, förvaring och hur många andra delar som ska inkluderas.

Det beror på vilken typ av kök du installerar. Vill du ha en flyttbar variant för att kunna ställa undan under vintern, så försäkra dig om att du har tillräckligt med plats för att förvara köket.

Den praktiska delen innebär att du själv inte behöver pyssla ihop olika delar för att få fram en helhet. Alla välbehövliga delar finns redan med i paketet.

Ju mer noggrann du är med rengöringen, desto längre hållbarhet får köket. Exakt vad du ska tänka på beror ditt val av material och vilka delar du har inkluderat i köket. Till exempel så är rostfritt stål ofta lättare att hålla rent än trä. Om du har ett utekök med grill, så har du säkert fått med specifika råd om rengöring av grillen.

Om man enbart kommer nyttja köket under sommaren är det mest praktiskt att enbart ansluta vattenslangen, men om det blir använt mer flitigt kan det vara av intresse att installera både varm- och kallvatten. Dock ska man tänka på att det ska vara möjligt att stängas av under vintern.

Att skydda köket med ett tak ger flera fördelar. De som är aktiva i köket och all utrustning skyddas mer från yttre faktorer som vind, regn och stark sol. Däremot bör man tänka på hur taket påverkas av mat- och grillos. Kanske behövs en skorsten.

Det bestämmer du själv, då det beror på vilka behov och önskemål du har med ditt kök. Många inkluderar sin grill i inredningen av köket, men om man även vill kunna  använda sig av funktioner som att steka och koka så behöver man tänka på att även installera el.

Säkerhet är alltid bra att ta med i beräkningarna. Till exempel att grillen inte ska placeras nära lättantändliga material. Så om du ska bygga in grillen bör du tänka på val av material för köket. Å andra sidan kan man enkelt inkludera sin grill genom att enbart ha den i nära anslutning.

Myskänslan kan förhöjas genom belysning och att ha så mycket som möjligt lättillgängligt, så att man sköta allt eller så mycket som möjligt utomhus. Det gör också att fler personer samlas på samma plats då det ska förberedas med dukning och maten. Därmed är det även en god idé att ha matbordet i närheten av de som ordnar med mat och dryck.